Μαρτίνος Λούθηρος: Ώπα κάτσε δύο είναι?

Συζητώντας με έναν αγαπημένο μου φίλο αρχίσαμε να μιλάμε για τον Μαρτίνο Λούθηρο. Και καταλήξαμε στο «ώπα κάτσε, ποιόν από τους 2?» .....«γιατί 2 είναι?». Και τώρα θα ξεμπερδέψω τα μυαλουδάκια μας όπως χωρίς ντροπή παραδέχομαι ότι ξεμπέρδεψα και το δικό μου. Καταρχάς ναι είναι 2, είναι πολύ σημαντικοί και οι 2 και χαίρουν της προσωπικής μου εκτίμησης βάσει τα όσα έχω διαβάσει- δεν ήμουν εκεί- όμως τα δεδομένα λένε πως μιλάμε για 2 σπουδαίους ανθρώπους.

Ας τους πάρουμε χρονολογικά λοιπόν μπας και ξεκαθαρίσει το τοπίο:

Μαρτιν Λούθερ (1483 –1546)



Γερμανός ιερωμένος, θεολόγος(καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βιτεμβέργης), ο οποίος πολέμησε τις διδασκαλίες και τις πρακτικές της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας(- και καλά το έκανε, προσωπική μου άποψη- θυμηθείτε τα συγχωροχάρτια-τραγικό). Αναρτά λοιπόν το 1517 στην είσοδο της εκκλησίας των Αγίων Πάντων της Βιτεμβέργης ένα χαρτί με 95 θέσεις – επαναστατικές απόψεις του, που θα αποτελέσουν την αφετηρία της Προτεσταντικής Μεταρρύθμισης. Φυσικά αφορίστηκε, κηρύχθηκε παράνομος και αιρετικός και ακολούθησαν τα συνήθη σε τέτοιες περιπτώσεις. Να ‘ναι καλά ο πρίγκιπας Φρειδερίκος (Σαξωνία) που τον προστάτευσε για επόμενα 10 χρόνια.

Μάρτιν Λούθερ Κινγκ (1929 – 1968)



Αμερικανός ιερέας του δόγματος των Βαπτιστών, ειρηνιστής και οπαδός της δράσης μέσω της παθητικής αντίστασης, ηγέτης του Αφροαμερικανικού Κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα των έγχρωμων ανθρώπων (ο κύριος «I have a dream»). Αφού ολοκλήρωσε μια σειρά θεολογικών σπουδών, έλαβε θέση πάστορα σε εκκλησία των Βαπτιστών και αναμίχθηκε στον αγώνα των έγχρωμων για την απόκτηση πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Τουλάχιστον αυτός στο τέλος πήρε και ένα Νόμπελ Ειρήνης, βέβαια δολοφονήθηκε. Υποθέτω κάτι κερδίζεις και κάτι χάνεις σε αυτή τη ζωή.  

Γιατί μας το κάνουν αυτό; Άλλα ονόματα δεν υπάρχουν;

Και καλώς αναρωτιέστε. Γιατί το ίδιο όνομα; Για να μην μπορούμε ΠΟΤΕ να μάθουμε ιστορία σαν τους ανθρώπους; Έχουν καμία σχέση αυτοί οι δύο τελικά; Λοιπόν θα έχετε προσέξει ότι ο Μαρτιν Λούθερ Κίνγκ έχει ένα «Junior» στο όνομά του. Άρα υπάρχει και τρίτος, ο πατέρας του!  Το πραγματικό όνομα των δυο Κινγκ – πατέρα και γιού - ήταν Μάικλ Κινγκ, αλλά ο πατέρας του, το άλλαξε σε Μάρτιν Λούθερ προς τιμήν του Γερμανού Προτεστάντη θεολόγου, Μαρτίνου Λούθηρου. Και έτσι δένει το γλυκό και σταματάει να μας μπερδεύει η συνωνυμία.


Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις