Ντάλιτ- Παρακαλώ μην ακουμπάτε

 

Πρόκειται να σας εξηγήσω μια πολύ παράξενη κατάσταση οπότε τσεκάρετε πως το στομάχι σας είναι αρκετά γερό. Για να καταλήξω στην τραγική πληροφορία της ημέρας θα πρέπει να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή (oh there we go again..)

Ινδουισμός



Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας πρόκειται μάλλον για την αρχαιότερη οργανωμένη θρησκεία (Εποχή του Σιδήρου). Όπως μαρτυρά η λέξη, περίπου το 90% των πιστών κατοικεί στην Ινδία. Είναι εξαιρετικά περίπλοκος ο Ινδουισμός, πραγματικά μιλάμε για πιθανότητες πανθεϊσμού, μονισμού, πανενθεϊσμού, Βέδες, Ουπανισάδες, και γύρω στα 300 εκατομμύρια αναγνωρισμένους Θεούς. Είναι μια θρησκεία/ιδεολογία με εξαιρετικό ενδιαφέρον το οποίο νομίζω μπορείς να μελετάς ασταμάτητα-δεν έχει τέλος. Όμως δεν είναι αυτό το θέμα μας. Το θέμα μας είναι πως πάντα σε κάτι όμορφο υπάρχει και κάτι άσχημο και στην περίπτωσή μας πολύ άσχημο.

Κάστες



Θα πάρω μια ανάσα γιατί είναι τόσα πολλά αυτά που θέλω να πω αλλά σημασία έχει να κρατήσουμε την ουσία και όχι να σας ζαλίσω. «Με τον όρο κάστα περιγράφεται ο θεμελιώδης θεσμός της κοινωνικής οργάνωσης και διάρθρωσης της Ινδίας. Ο όρος προέρχεται από τη λατινική λέξη "castus", που σημαίνει καθαρός, αμόλυντος, χωρίς αναμείξεις.» (Wikipedia)

Στα αρχαιότερα λοιπόν κείμενα του Ινδουισμού αναγράφεται ο μύθος:

Ο Θεός γέννησε πρώτα τους Βραχµάνους από το στόµα του. Μετά, ο Θεός, γέννησε απ’ τα µπράτσα του τους Ξατρίγια τους πολεµιστές, για να προστατεύουν τους Βραχµάνους. Μετά έβγαλε από την κοιλιά του τους Βέσναβ (Βαϊσγια), για να κάνουν εµπόριο. Και τέλος, έβγαλε τους Σούντρ από τα πόδια του, για να υπηρετούν όλους τους από πάνω.

Είναι σαφής η συσχέτιση της κάστας με την κοινωνική τάξη και το επάγγελμα, αυτό που πρέπει όμως να γίνει ακόμη πιο σαφές είναι πως όταν ένας διαχωρισμός των ανθρώπων σε τάξεις στηρίζεται σε μεταφυσική πίστη (θρησκεία/μετενσάρκωση/ταξινόμηση ψυχής), τότε το πράγμα χοντραίνει, βαθαίνει και γεννάει τέρατα. 

Οκ, ναι, οι Βραχμάνοι μπορούν να είναι διδάσκαλοι και ιερείς και οι Σούντρα μόνο αγρότες και εργάτες, όμως το τρομερό είναι πως η κάστα που γεννιέσαι (ότι είναι οι γονείς σου δηλαδή) είναι η κάστα σου και τέλος. Δεν αλλάζεις, δεν μεταπηδάς, δεν αναμιγνύεις. Αν οι παραπάνω πληροφορίες σας έχουν ενθουσιάσει, τότε καλύτερα να καθίσετε ‘cause it is about to get nasty.

Ντάλιτ



Υπάρχει και μια Πέμπτη ομάδα, οι άνθρωποι που δεν ανήκουν σε καμία απολύτως κάστα. Ανατριχιάζω ήδη και βουρκώνω για τα όσα θα γράψω. 

Οι άνθρωποι αυτοί εκ γενετής ζουν κοινωνικά περιθωριοποιημένοι, θεωρούνται βρώμικοι, υπάνθρωποι και πέφτουν θύματα βίας και αδικίας (αδικίας… πόσο λίγη μου φαίνεται αυτή η λέξη αυτή τη στιγμή). Τους αποκαλούν «Ανέγγιχτους», και οι ίδιοι αποκαλούν τον εαυτό τους Ντάλιτ που σημαίνει «θρυμματισμένοι/σπασμένοι» (λυπηρό). Μια μικρή σκιαγράφηση της ζωής τους: Δεν επιτρέπεται να φορούν παπούτσια, να περιμένουν σε στάση λεωφορείου, τα παιδιά κάθονται χώρια από τους συμμαθητές τους, απαγορεύεται να τους αγγίξει κάποιος γιατί "θα μολυνθεί κοινωνικά και πνευματικά", δεν έχουν καμία περιουσία και πολλά ακόμη.. 

Δεν επιτρέπεται να τους αγγίξεις! Γεννιούνται και μεγαλώνουν πιστεύοντας πως είναι βρώμικοι. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες βιασμών/βίας/εκμετάλλευσης, δεν είμαστε όλοι τόσο δυνατοί. Όμως ισχύουν. Όπως αναφέρθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «3000 χρόνια πόνου για τους Ντάλιτ».

Θα σας αφήσω με μια ενδιαφέρουσα πληροφορία που προσωπικά με έκανε να μείνω με το στόμα ανοιχτό, literally. Ανέγγιχτοι/Ντάλιτ λοιπόν, στην Ινδία. Φεύγει μια ομάδα Ντάλιτ που δεν αντέχει πια τη ζωή της, και με νομαδικό τρόπο φτάνει στο Βυζάντιο γύρω στον 10ο-11ο αιώνα. Hush, here comes the great part! Στα ελληνικά λοιπόν την ομάδα των Ανέγγιχτων την ονόμασαν «Αθίγγανους»- θιγγάνω που σημαίνει ακουμπάω και «α» στερητικό. (*drops the microphone)

 

Υ.Γ. Τεράστιο credit στην κ. Μαρία Ευθυμίου, ιστορικό, καθηγήτρια, ερευνήτρια, συγγραφέα που πέταξε ανέμελη ένα μικρό σπίρτο και άρπαξα φωτιά ολόκληρη.

Υ.Γ. Θα αναρωτιέστε ποια είναι η κατάσταση τώρα στην Ινδία. Καλά κάνετε και αναρωτιέστε, ψάξτε το, έχει πολύ ενδιαφέρον! Λέξεις κλειδιά Ραμ Ναθ Κόβιντ, Γυναίκες Ντάλιτ, #DalitLivesMatter, μεροληψία της αστυνομίας.

Σχόλια

  1. Απίστευτο - Στενάχωρο - Food for thought, ευχαριστούμε για τις (σοκαριστικές, ομολογουμένως) πληροφορίες…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι Νταλιτ ειναι ουσιαστικα εκεινοι που καθαριζουν κυριολεκτικα με τα χερια τις ακαθαρσιες των μεγαλων πολεων. Και οταν λεμε ακαθαρσιες δεν εννοουμε μονο τα σκουπιδια. Εννοουμε οτι αδειαζουν τους υπονομους με γυμνα πολλες φορες χερια. Στη Βομβαη για παραδειγμα υπαρχουν περιπου 30k ανθρωποι, γυναικες και ανδρες που βουτουν κυριολεκτικα μεσα στους υπονομους (δεν υπαρχουν αποχετευτικα συστηματα). Πολυ ενδιαφερον το μπλογκ αυτο και πραγματικα πολυ εξυπνα γραμμενο (το χιουμορ ειναι ευφυια).

    Υ. Γ. Η Ινδια προσφερει εξαιρετικα θεματα για αναλυση και συζητηση καθως παρουσιαζει πολλα κοινωνικα θεματα αγνωστα στη Δυση. Ειναι πραγματικα ενας αλλος πλανητης.

    Μελινα Φιλιππα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες, είναι πραγματικά εντυπωσιακό..
      Δεν μπορούσατε να το πείτε καλύτερα, είναι ένας άλλος πλανήτης! Μεγαλώνουμε στη "Δύση" σαν μικροί Βούδες χωρίς να γνωρίζουμε τί συμβαίνει εκτός των συνοριακών μας τειχών.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις