Thank You, Next! (Henry VIII)

 Δεν έχω αποφασίσει ποιο ακριβώς θα είναι το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας αυτής αλλά λέω να την γράψω έτσι κι αλλιώς.

Θα κάνουμε λίγο πίσω για να μπορέσουμε να χωνέψουμε καλύτερα αυτήν την ιδιαίτερη περίπτωση.

Γύρω στο 1500,μετά από δεκαετίες αιματηρών μαχών ανάμεσα σε μεγάλους οίκους (Πόλεμος των Ρόδων) ο μπαμπάς βασιλιάς της Αγγλίας Ερρίκος ο Έβδομος του Οίκου των Τυδώρ είχε 2 γιούς: τον διάδοχο του θρόνου Αρθούρο και τον μικρό Ερρίκο τον Όγδοοnobody cared about that guy.

Εφόσον λοιπόν δεν είχε καμία σημασία για τη διαδοχή της βασιλείας, μεγάλωσε με αναγεννησιακή παιδεία, μαθαίνοντας γλώσσες, αθλήματα, μουσικά όργανα, θεολογία και φυσικά τον Καθολικισμό (δηλαδή αν είχε σημασία πώς θα μεγάλωνε αναρωτιέμαι).

Σημειώνουμε εδώ πως επειδή ο Ερρίκος 7.0 (ο μπαμπάς εν συντομία) ήθελε να τα έχει καλά με την Ισπανία, αποφάσισε ο γιος/διάδοχος Αρθούρος να παντρευτεί το Κατερινιώ (Αικατερίνη της Αραγονίας, Καθολική, Ισπανίδα, πριγκίπισσα της Ουαλίας), και έτσι έγινε. Παντρεύτηκαν όμορφα και ωραία και μετά ο Αρθούρος πέθανε. Όπως πολύ πιθανόν να μαντέψατε, σειρά είχε ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας.. ο Ερρίκος 8.0, ο οποίος παντρεύτηκε επίσης τη χήρα του αδελφού του. Κουκλεντές! 



Γυναίκα 1: Κατερινιώ (Αικατερίνη της Αραγονίας) – γάμος 1509



Πεθαίνει λοιπόν ο Ερρίκος 7.0 και όλοι χαίρονται άπειρα για δυο λόγους. Πρώτον γιατί ήταν απαράδεκτος και δεύτερον γιατί τη θέση του ως βασιλιάς παίρνει ο πιο cool και όμορφος πρίγκιπας ever. Διοργανώνει παρτάκια, συμπόσια, αγώνες, και απλά κάνει τα πάντα για να σπαταλήσει όλα τα χρήματα που υπάρχουν. Και μην ξεχνάμε ότι για να λέγεσαι σοβαρός βασιλιάς της Αγγλίας έπρεπε να κάνεις σίγουρα έναν πόλεμο με τη Γαλλία. Αλληλοβοηθήθηκαν με τον Πάπα λοιπόν (hardcore Καθολικίστικη κατάσταση) και ξεκίνησε τον πόλεμο, αλλά ήταν τέλος του μήνα λογικά και του τελείωσαν τα χρήματα. Τουλάχιστον το Κατερινιώ ήταν έγκυος και θα του προσέφερε το διάδοχο που ονειρευόταν ΝΟΤ, το μωρό ήταν κορίτσι (προσθέτουμε ότι ήταν η 5η εγκυμοσύνη που ΔΕΝ έφερνε διάδοχο). Άσε που η σχέση με την Ισπανία δεν ήταν καθόλου καλή. You had two jobs Woman, σκέφτηκε. Αυτό ήταν! Thank You, Next.

Γυναίκα 2: Αννούλα (Άννα Μπολέυν)- γάμος 1533



Έβαλε στο μάτι την Αννούλα (Άννα Μπολέυν, κυρία επι των τιμών, Αγγλίδα, Καθολική στο περίπου και Προτεστάντισσα λιγάκι, μορφωμένη, έξυπνη, ανθός της εγγλέζικης αριστοκρατίας), αλλά εκείνη δεν του δινόταν ολοκληρωτικά αν δεν την έκανε πρώτα Βασίλισσα-καλά ξηγήθηκε. Ακολούθησαν 7 χρόνια φλερτ (κάποια γράμματα υπάρχουν ακόμη, μιλάμε για έναν φλογερό έρωτα και ένα αληθινό πάθος).Υπήρχε όμως ένα πρόβλημα, ο Πάπας, ο Καθολικισμός και οι κανόνες τους. Βρήκε τον τρόπο να κάνει τον πρώτο γάμο να μοιάζει άκυρος και προχώρησε κύριος να καλύψει τις ερωτικές του υποσχέσεις. Και τα πήρε και με τον Καθολικισμό. Αυτό είναι ένα κρίσιμο σημείο της Ιστορίας διότι με τη φλόγα του έρωτα ως κινητήριο δύναμη άλλαξε όλη η δυναμική ενός έθνους. Ο Πάπας αφόρισε τον Ρίκι και εκείνος αντίστοιχα θέσπισε το νόμο «Act of Supremacy», που σήμαινε ότι ο Άγγλος βασιλιάς και όχι ο Πάπας, θα είναι η κεφαλή της αγγλικανικής Εκκλησίας. Μιλάμε για την Αγγλική Μεταρρύθμιση, μια μεγάλη αναταραχή τόσο θρησκευτική όσο και πολιτική.Άνοιξε ξεκάθαρο δρόμο για την Προτεσταντική μεταρρύθμιση αφού διέλυσε τα αγγλικά μοναστήρια και τύπωσε μια αγγλική Βίβλο.

Τέτοιο χαμό που έκανε περίμενε τουλάχιστον η Αννούλα να του δώσει το διάδοχο που περίμενε. Αλλά… karma is a bitch. Τρείς αποβολές και πάλι κορίτσι (by the way "το κορίτσι" ήταν η Ελισάβετ, η ούλτρα καταπληκτική και ένδοξη 45 χρόνια Βασίλισσα), αλλά ήταν κορίτσι. Με διάφορες προφάσεις (όπως μαγεία), την αποκεφάλισε, Thank you, Next!

Γυναίκα 3: Τζένη (Τζέιν Σίμουρ) – γάμος 1536



Κυριολεκτικά δέκα μέρες μετά, παντρεύεται τη Τζένη (Τζέιν Σίμουρ, κυρία των τιμών, Καθολική, αυτά). Να προσθέσω ότι ο Ερρίκος έτρωγε σαν Ούνος και ότι είχε χτυπημένο - οριακά σαπισμένο- πόδι οπότε καθόταν όλη μέρα και έτσι η υγεία και η όψη του δεν ήταν και οι καλύτερες. Οπότε μάλλον τον λυπήθηκε ο Θεός και του έδωσε τον διάδοχο (wohooo), αλλά πέθανε η Τζένη από τη γέννα (you.. you funny universe!). Not Thank you, but Next!

Γυναίκα 4: Το Αννιώ (Άννα της Κλέβης)- γάμος 1540



Η αλήθεια είναι ότι ο Ερρίκος 8.0 ήταν στενοχωρημένος οπότε ήταν σε φάση βρείτε μου εσείς γυναίκα εγώ δε μπορώ είμαι χάλια. Έτσι λοιπόν βλέπει το Αννιώ για πρώτη φορά μετά το γάμο τους (Άννα της Κλέβης, Γερμανίδα, ήξερε μόνο ραπτική και μόνο Γερμανικά) και είναι σε φάση «Dafuq is that?», δε μου αρέσει! Ακυρώνω το γάμο και Thank you, Next

 

Γυναίκα 5: Κι άλλο Κατερινιώ (Αικατερίνη Χάουαρντ) – γάμος 1540



Μπαμ μπαμ παντρεύεται το άλλο Κατερινιώ (Αικατερίνη Χάουαρντ, 17 χρονών, Αγγλίδα, κυρία επι των τιμών, ξαδέρφη της Άννας Μπολέυν, σειρά Παπακαλιάτη ξεκάθαρα) την οποία όπως καταλαβαίνουμε όλοι, βαριέται αμέσως. Την κατηγορεί για διάφορα όπως μοιχεία και προδοσία, την αποκεφαλίζει και Thank you, Next!

 

Γυναίκα Final, 6: Ρε παιδιά κι άλλο Κατερινιώ (Αικατερίνη Παρ)- γάμος 1542



Έχουμε μέχρι τώρα, χωρισμός 1, αποκεφαλισμός 1, θάνατος 1, χωρισμός 2, αποκεφαλισμός 2 και αγωνία για αυτήν την καημένη την τελευταία του γυναίκα. Το τελευταίο Κατερινιώ (Αικατερίνη Παρ, Αγγλίδα, μιλούσε άπταιστα 4 γλώσσες, ήταν γλυκούλα και πολύ καλή με όλα τα παιδιά του Βασιλιά και μισούσε το ράψιμο) είχε άποψη και παραλίγο να είναι ο αποκεφαλισμός 3, αλλά ευτυχώς τη γλίτωσε με τσαχπίνικους ελιγμούς.  

 

Τελικά το 1547, μόλις 55 ετών πέθανε στο κρεβάτι του άρρωστος και παχύσαρκος. Και σας ρωτάω τώρα, πώς γίνεται ένας όμορφος και έξυπνος 18άρης cool πρίγκιπας που αγαπούσε τη μουσική και τη μάθηση να τα έκανε τόσο μαντάρα στη ζωή του; Τί νόημα έχει όλος ο πλανήτης να σε θυμάται για πάντα σαν τον Βασιλιά που σκότωνε τις γυναίκες του, σαν ένα «παθολογικό τέρας»;  Δεν υπάρχει τίποτα καλό να κρατήσουμε από τον Ρίκι και τα τερτίπια του, ίσως μόνο ότι believe it or not, το κάρμα κάνει τη δουλειά του, ίσως να κρατήσουμε και ότι γράφτηκαν σειρές, ταινίες, όπερες και βιβλία για όλα τα πρόσωπα της ζωής του και σίγουρα κρατάμε την Ελισάβετ. Ναι σίίίγουρα την Ελισάβετ.

Σχόλια

  1. τι ομορφη γραφη Λουλα μας. (Οχι δε μας πληρώνει, αλήθεια το λεμε) keep writing

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις