The Stolen Generation

Ακούω ωραία ωραία τους active member μου στο αυτοκίνητο, και λέει ο Foxmoor σε ένα στίχο «aboriginal στην Αυστραλία», και λέω ώπα ποιοι είναι αυτοί; Πρέπει να το ψάξω ακούγεται ενδιαφέρον. Η ιστορία τελειώνει με εμένα να έχω πλαντάξει στο κλάμα και έτσι λέω, σίγουρα, this is a story worth sharing.

Αβορίγινες της Αυστραλίας

Πριν περίπου 50,000 χρόνια (δεν έβαλα παραπάνω μηδενικά, ναι, πριν 50,000 χρόνια) μια ομάδα νομάδων βρέθηκε στην Αυστραλία διανύοντας μια διαδρομή από την Αφρική στην Νοτιοανατολική Ασία και εν τέλη στην Αυστραλία (άνοιξε χάρτη να την κάνεις με το δάχτυλο!). Μιλάμε δηλαδή ίσως για έναν από τους αρχαιότερους πολιτισμούς, αν όχι τον αρχαιότερο.


Ένας απλός αλλά εξαιρετικά ανεπτυγμένος σε βάθος πολιτισμός- πολύ ρε παιδί μου spiritual και story telling φάση και αρκετά «λαϊκιστές» αφού δεν έχουν αρχηγούς. Οι Αβορίγινες πιστεύουν πως κατά τον «Ονειροχρόνο», κάποια μυθικά πλάσματα δημιούργησαν τον κόσμο αλλά και όλα όσα συμπεριλαμβάνει αυτός (ανθρώπους, ζώα, φυτά, εργαλεία, κλπ). Τα πλάσματα αυτά μεταμορφώθηκαν σε πνεύματα και υπάρχουν παντού, έγιναν πέτρες έγιναν νερό, βρίσκονται ακόμη και μέσα τους, και μεσολαβούν ανάμεσα σε ζώντες και νεκρούς με τη βοήθεια του ονείρου.


Πολύ ενδιαφέρον είναι ότι οι δημιουργοί του σύμπαντος δεν είναι κλασικοί θεοί, δεν είναι πιο ψηλά από τη φύση και τον άνθρωπο- σπάνιο ε; Ενδιαφέρον έχει επίσης ότι δεν έχουν τη γραμμική αντίληψη του χρόνου όπως έχουμε εμείς (παρόν παρελθόν μέλλον) αλλά είναι περισσότερο κυκλική. Στα πιο πρακτικά θέματα, για κυνήγι έχουν το πασίγνωστο μπουμερανγκ (που όλοι έχουμε προσπαθήσει να πετάξουμε και ποτέ δε γυρίζει πίσω για κάποιο λόγο εκτός αν είσαι η Ζήνα).


Ένας πολιτισμός με τα όλα του, μουσικάρες, χοροί, τελετουργίες, τοτέμ, εμπόριο. Θέλω να κρατήσετε 2 πράγματα και να θυμάστε για τους Αβορίγινες για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την ιστορία: To πρώτο είναι πως η γη είναι ιερή (η φύση) γιατί δημιουργήθηκε από τα πνεύματα και δόθηκε σε εκείνους για να την προσέχουν και να τη σέβονται άρα ο βιότοπός τους αυτοπροσδιορίζεται, δεν τον πειράζουν, και είναι υπερήφανοι για τη γη τους. Αβορίγινας λοιπόν δε σημαίνει απλώς μπιχλιμπίδια, μπογιές, τατουαζ και παράξενα σκουλαρίκια, σημαίνει κοσμοθεωρία βασισμένη στη δοξασία της γης. Το δεύτερο είναι πως ήταν ένας αποκομμένος λαός από τον υπόλοιπο κόσμο, ο οποίος παρέμεινε στην εποχή του λίθου- ποτέ δεν πέρασε στον χαλκό ούτε στο σίδηρο. Α, και ένα τρίτο που τώρα θυμήθηκα, είναι ότι όταν λέμε Αβορίγινες της Αυστραλίας στην πραγματικότητα εννοούμε για περίπου 300 φυλές (300 γλώσσες κλπ) απλώς με κοινά τα παραπάνω χαρακτηριστικά.


Εκείνοι λοιπόν οι περίπου 300,000 άνθρωποι ζούσαν ήρεμα με τον ονειροχρόνο τους, παίζοντας το didgeridoo τους, καλλιεργώντας τη γη με τα εργαλεία τους, πετώντας τα μπουμερανγκ τους ..ΟΜΩΣ ταυτόχρονα στην άλλη πλευρά της γης, ναυλώνονταν καράβια να εξερευνήσουν αυτήν την παράξενη Terra Australis Incognita (την Άγνωστη Νότια Γη). Όλοι ξέρουμε ότι αυτό δεν θα έχει καλό τέλος. Hold you breath we are almost there.

 

Η λίθινη εποχή συναντά την εποχή της Βιομηχανικής Επανάστασης

Εν τάχει, οι Ολλανδοί (1606) εξερεύνησαν την πιο κακή κλιματικά πλευρά της Αυστραλίας  (όπως την κοιτάς αριστερά- φυσικά την ονόμασαν New Holland- μεγάλη φαντασία), και μετά οι Βρετανοί βρέθηκαν στην καλή πλευρά της Αυστραλίας (όπως την κοιτάς δεξιά-την ονόμασαν New South Wales)-καταραμένε Captain James Cook! Ακούστε ποιο ήταν το σχέδιό τους για την νέα αυτή γη, επειδή οι φυλακές είχαν γεμίσει στην Βρετανία, θα τη χρησιμοποιούσαν ως μια σωφρονιστική αποικία (υπενθυμίζω στην περίπτωση που το είχατε ξεχάσει, ότι μόλις είχε κερδηθεί η Αμερικανική Ανεξαρτησία οπότε Αμερικάνικη αποικία πάπαλα). Η εγκατάσταση των Βρετανών φυσικά έγινε απολύτως σε βάρος του ντόπιου πληθυσμού, αφού όταν ξεκίνησε αυτή η φασούλα (1788) - ο πληθυσμός των Αβορίγινων ήταν 300.000 και μετά την επαφή με τους «λευκούς» (ασθένειες, το αλκοόλ, σφαγές και όλα τα συναφή) ο αριθμός αυτός μειώθηκε σε περίπου 60.000.


Καταλαβαίνετε ότι σε μια τέτοια σύγκρουση ούτε τα όνειρα ούτε οι πρόγονοι-πνεύματα ούτε τα ξύλινα μπούμερανγκς μπόρεσαν να βοηθήσουν τους Αβορίγινες μπροστά στους εκπαιδευμένους με όπλα Βρετανούς στρατιώτες. ‘Ήταν ένας εντελώς άνισος και άγριος αγώνας μεταξύ εξελικτικών εποχών (αν και αμφιβάλω για τη έννοια της λέξης εξέλιξη σε αυτό το πλαίσιο).

Μια κλασική περίπτωση εξερευνητών- κονκισταδόρων- γηγενών φυλών- τραγικής καταστροφής πολιτισμού, ταυτότητας, γης. Ένας κλασικός βιασμός ενός αγνού πολιτισμού από έναν σιδερένιο καταστροφικό και φιλόδοξο Ευρωπαϊκό επεκτατισμό.

Έχω παραλείψει πολλά, αρκετά από αυτά ευκόλως εννοούμενα, ώστε να περάσω στο κυρίως πιάτο του άρθρου.


The Stolen Generation

Το 1909 οργανώνεται μια πολιτική για τη «διευθέτησης των γηγενών», για την προστασία τους (είναι από τις περιπτώσεις που μια κυβέρνηση ονομάζει τα σκατά «χρυσό», αλλά είναι σκατά όμως). Ανάσα βαθιά και ξεκινάω. Υπαγόρευε η πολιτική λοιπόν πού και πώς θα ζούν, πού θα δουλεύουν, τί γλώσσα θα μιλάνε, ώστε σιγά σιγά να «εξευγενιστούν», που σημαίνει μάλλον ή να ασπρίσουν ή να εξαφανιστούν. Μια όμορφα στολισμένη και καμουφλαρισμένη γενοκτονία δηλαδή. ΑΚΟΥΣΤΕ! Μέσα στο πρόγραμμα αυτό ψηφίζεται νόμος ώστε το κράτος να απομακρύνει βίαια τα παιδιά που ήταν μισοαβορίγινες (όχι εντελώς μαύρα δηλαδή) από την οικογένεια τους ώστε να ανατραφούν σε ιδρύματα/ορφανοτροφεία στη λευκή κοινωνία και με αυτόν τον τρόπο θα εξαλείφονταν η «μαυρίλα» και η «αγριοσύνη» σιγά σιγά (Δαρβίνοι και Θεοί μαζί οι Βρετανοί, well played you dummies).


Πάμε να δούμε αυτά τα ιδρύματα. Υπεύθυνες ανατροφής ήταν καλόγριες οι οποίες δίδασκαν στα παιδιά να απορρίπτουν τον πολιτισμό και την κληρονομιά τους, υιοθετώντας καταναγκαστικά τη λευκή κουλτούρα. Τους άλλαξαν τα ονόματα, τους απαγόρευσαν να μιλάνε τη μητρική τους γλώσσα. Οι τιμωρίες τους ήταν εξαιρετικά σκληρές αν παράκουγαν, ζούσαν σε άθλιες συνθήκες, αντιμετωπίζοντας κακοποίηση (ναι και σεξουαλική) και παραμέληση. Παραμέληση όταν λέμε εννοούμε πείνα, κρύο, καμία ιατρική περίθαλψη. Θα σας πω ένα παράδειγμα που τα περικλείει όλα: όταν τα έκαναν μπάνιο (μια στο τόσο), οι καλόγριες έτριβαν πάρα πολύ έντονα το δέρμα τους μήπως φύγει η μαύρη χρωστική ουσία και οι πάστορες έλεγχαν κάθε βδομάδα αν έχουν ασπρίσει. Αν κάποιο παιδί είχε ασπρίσει αρκετά, το έδιναν για υιοθεσία σε λευκές οικογένειες και ο Γολγοθάς της κακοποίησης και παραμέλησης ξεκινούσε ξανά από την αρχή. Εννοείται δεν έλαβαν ποτέ καμία εκπαίδευση και έμαθαν να ντρέπονται για αυτό που είναι, όντας πλέον ανήμποροι να μεταδώσουν στις μελλοντικές γενιές οποιοδήποτε ψήγμα των ριζών τους. Αυτή η φρικτή κατάσταση της  καταπιεστικής ρύθμισης, διήρκεσε για πάνω από 50 χρόνια, και την έζησαν πάνω από 500,000 παιδιά, η πλέον γνωστή ως «η κλεμμένη γενιά». Μια γενιά που πραγματικά βασανίστηκε, παιδικές ηλικίες που κλάπηκαν, μια ντροπιαστική περίοδος της ανθρωπότητας όπως μα όπως και αν την κοιτάξεις.

Ξέρετε κάτι; ειλικρινά δεν νομίζω ότι μπορώ να αποδώσω το θέμα όπως θα ήθελα, για αυτό σας παροτρύνω πολύ θερμά να ακούσετε την παρακάτω ομιλία στο TEDx μιας γυναίκας που επέζησε από όλο αυτό. I rest my case.

(102) My stolen childhood, and a life to rebuild | Sheila Humphries | TEDxPerth - YouTube


Μια καθυστερημένη συγγνώμη

Το 1997, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών αναγνώρισε επιτέλους αυτές τις πρακτικές ως μια μορφή γενοκτονίας (Ευχαριστούμε αλλά αργήσατε)


Το 1998- Η Εθνική Ημέρα Συγγνώμης (26 Μαΐου) καλεί όλους τους Αυστραλούς να τιμήσουν τους επιζώντες μιας ντροπιαστικής και σκοτεινής εποχής της ιστορίας της Αυστραλίας, να μνημονεύσουν την Κλεμμένη Γενιά και να σκεφτούν βαθιά τη σχέση των πολιτισμών και των ομάδων μέσα στη χώρα σήμερα. Θα καταφέρουν άραγε ποτέ οι αμοιβαία ασυμβίβαστες αξίες και κοσμοθεωρίες να συνυπάρχουν για τους αυτόχθονες και τους μη αυτόχθονες Αυστραλούς; Πώς θα μπορέσουν να καλύψουν αυτό το χάσμα της μη βαθιάς κατανόησης των διαφορετικών πολιτισμών;

2008- Η κυβέρνηση επιτέλους αναλαμβάνει την ευθύνη και επίσημα ζητάει μια υπερβολικά καθυστερημένη συγγνώμη, για ένα κοινωνικό τραύμα που μεταφέρεται απο γενιά σε γενιά, με μια ωστόσο πολύ συγκινητική ομιλία του Kevin Rudd Πρωθυπουργού της Αυστραλίας:

(102) Sorry, Kevin Rudd's Apology to "The stolen Generation" - YouTube


2021-
Ο δεύτερος στίχος του εθνικού ύμνου «Advance Australia Fair» («Προχώρα όμορφη Αυστραλία»), που μέχρι σήμερα ήταν «είμαστε νέοι και ελεύθεροι», αντικαταστάθηκε από τη φράση «είμαστε ενωμένοι και ελεύθεροι» προς τιμήν των αυτόχθονων Αβορίγινων.


Είμαστε όλοι επισκέπτες αυτής της εποχής, αυτού του τόπου. Απλώς περνάμε. Ο σκοπός μας εδώ είναι να παρατηρήσουμε, να μάθουμε, να μεγαλώσουμε, να αγαπήσουμε… και μετά επιστρέφουμε σπίτι.

-Αβορογίνικο Αυστραλιανό Γνωμικό

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις